Har du spørsmål om Industriell økonomi og teknologiledelse (Indøk) på NTNU? Lurer du på studievalg, studielivet eller noe annet? Her får du mulighet til å stille spørsmål til Indøk-studenter og en studieveileder. Vi kan gi deg et innblikk i hvordan det er å være student på Indøk ved NTNU. Spørsmålene vil bli besvart av studenter ved Indøk som jobber med rekruttering og markedsføring og en studieveileder ved Institutt for industriell økonomi og teknologiledelse.

Klikk øverst på denne teksten eller på lenken under bildet for å stille spørsmål!Nettmøte

Spørsmål sendt inn av Emma

Hvordan er arbeidsmengden på indøk sammenlignet med andre Siv.ing-linjer?

Besvart av Vebjørn

I utgangspunktet er nok arbeidsmengden relativt lik, det avhenger litt av hvilke fag/retninger man velger og hvilket ambisjonsnivå man har :-)


Spørsmål sendt inn av Pernille

Hvis man søker seg til entreprenørskolen 3. året, vil man fortsatt få en indøk grad, eller bytter man da mastergrad?

Besvart av Vebjørn

Da bytter man grad :-)


Spørsmål sendt inn av Mari

Oppfølging til forrige spørsmål! Kan mest sannsynlig ikke flytte til Trondheim neste år av ulike grunner, men kan gå på Ås. Vil dere si at INDØK på NTNU er såpass bra at det er bedre å vente ett år til, enn å begynne på INDØK i Ås og søke over senere? Har inntrykk av at det er en fordel å starte sammen med resten i førsteklasse..:)

Besvart av Mats

Hei, Mari,
Personlig har jeg vært veldig fornøyd med Indøk NTNU så langt, og hadde definitivt valgt det samme igjen! Selvom man "hopper inn" på studiet på et høyere trinn er det fortsatt fullt mulig å delta på eksempelvis fadderuker, og selv har jeg flere gode venner som begynte i klassen min både i andre og tredjeklasse:)


Spørsmål sendt inn av Håvard

Takk for et informativt møte! Skulle ønsket det var zoom-møte!

Besvart av Hauk

Tusen takk Håvard! Det skal vi ta med oss til neste år :)


Spørsmål sendt inn av Pernille

Er det å søke seg inn på entreprenørskolen fra Indøk etter 3. året vanlig? Er en slik grad mer annerkjent enn indøk-graden eller er det fortsatt en indøk-grad?

Besvart av Vebjørn

Hei!
Det er som regel et par stk. som søker seg inn der etter 3. året, men det er langt i fra alle. Hvorvidt den ene graden er mer anerkjent enn den andre er vanskelig å si, men jeg ville nok tenkt mest på hva du har lyst til å gjøre og jobbe med, om du vil inn i en start-up eller ha en mer tradisjonell konsulentjobb f.eks. :-)


Spørsmål sendt inn av Lars

Er det mulig å først ta en bachlor eller starte en utdanning på mekanisk ingeniør studie så søke seg over til indøk etterhvert? Hvis man for eksempel ikke har gode nok karakterer for å komme inn på indøk med det første

Besvart av Marte

Hei Lars!

Ja det er i teorien mulig å bytte til indøk på NTNU! Men du må søke som om du skulle begynte i 1. klasse via samordna opptak. Kommer du inn da, vil du kunne søke om å få godkjent de fagene du har tatt som en del av graden i mekanisk ingeniør som fag ved Indøk-NTNU slik kan du hoppe opp noen klassetrinn. Jeg kan dessverre ikke si noe om hvor mange fag du vil få godkjent, og siden vi får en del forespørsler som dette har ikke studieveilederene kapasitet til å vurdere hver enkelt sak. Du kan gå inn på indøk.no og se på fagene og så kan du se hva som ligner, de som virker like burde du kunne få godkjent. Håper det var et godt svar!


Spørsmål sendt inn av Ea

Hei! 5 grunner for å velge Indøk NTNU?

Besvart av Vebjørn

Heisann!
1) Studiemiljøet på Indøk er sykt bra og du kommer til å møte mange flinke studenter!
2) Du får kombinert flere fagretninger, både økonomi og ledelse samt tradisjonelle ingeniørfag slik at du har en god faglig kombinasjon til arbeidslivet.
3) Du er meget ettertraktet i arbeidsmarkedet grunnet den faglige bakgrunnen du får!
4) Gode muligheter for utveksling til mange universiteter over hele verden.
5) Trondheim er en super studentby med masse studentfrivillighet og mange ulike ting du kan delta på! Du kan lese mer her: https://www.ntnu.no/studier/mtiot/studiemiljo :)


Spørsmål sendt inn av Mari

Hei!
Er det noen mulighet for å gå ett eller to år på Indøklinja i Ås og så søke over?

Besvart av Marte

Hei Mari,

Ja det er i teorien mulig å bytte til indøk på NTNU! Men du må søke som om du skulle begynt i 1. klasse via samordna opptak. Kommer du inn da, vil du kunne søke om å få godkjent de fagene du har tatt ved NMBU som fag ved NTNU. Slik kan du hoppe opp noen klassetrinn. Jeg kan dessverre ikke si noe om hvor mange fag du vil få godkjent, og siden vi får en del forespørsler som dette har ikke studieveilederene kapasitet til å vurdere hver enkelt sak. Du kan gå inn på indøk.no og se på fagene og så kan du se hva som ligner, de som virker like burde du kunne få godkjent. Håper det var et godt svar!


Spørsmål sendt inn av Leo

Vurderer å søke indøk, men har sett på både NTNU og Ås. Hvorfor bør jeg velge NTNU?

Besvart av Mats

Hei, Leo!
Kult at du vurderer å søke Indøk på NTNU! Indøk-studiet ved NTNU er det eldste av sitt slag i Norge, og er en anerkjent merkevare i næringslivet. Tall fra Indøk-kullet som ble uteksaminert i 2019 viser at 97 % av studentene hadde signert fast jobb før endt studie, og 95 % ville valgt Indøk igjen. Ellers vil jeg trekke fram at Trondheim er en fantastisk studentby!


Spørsmål sendt inn av Hei

Hva ser dere for dere å jobbe med etter at dere er ferdige med å studere?:-)

Besvart av Hauk

Hei Hei ;)

Jeg kan i hvert fall snakke for meg selv. Jeg er på mitt siste semester nå og har allerede fått jobb i et norsk techselskap som heter Cognite. Der skal jeg jobbe som "Data Scientist", noen som innebærer å løse komplekse problemer ved hjelp av data og programmering for noen av verdens største industriselskaper. Jeg har tidligere hatt sommerjobb der og synes det var veldig morsomt. Jeg tipper jobben blir cirka 50/50 programmering og møter/diskusjon/brainstorming. Håper det var et godt svar!


Spørsmål sendt inn av Olav

Har man valgfag de første årene, eller bare de siste årene, eller alle årene?

Besvart av Mats

Hei, Olav!
På Indøk, i motsetning til for andre sivilingeniørlinjer, har man relativt få valgbare emner. Grunnen til dette er at studentene ved Indøk skal oppnå tilstrekkelig kompetanse innenfor sin respektive tekniske retning og hovedprofil til å kunne oppnå mastergradsnivå i industriell økonomi og teknologiledelse. Noen valgmuligheter underveis vil det dog være, men disse må stort sett være direkte knyttet til enten teknologiretningen eller hovedprofilen for å kunne godkjennes som en del av studieplanen. Allikevel vil jeg si at valgmulighetene er ganske mange, da man kan velge mellom fire ulike teknologiretninger (og spesialisering innenfor teknologiretningen) og åtte ulike hovedprofiler.


Spørsmål sendt inn av Jenny

Hvilke interessefelt tenker dere man burde ha for å velge dette studiet? Burde man feks like fysikk godt?
Dere som går Energi og miljø - hvilke sider ved temaet blir det lagt vekt på? Hva lærer dere der?
Hvordan er arbeidsmengden i forhold til et annet siving studie?
Hvorfor skal man velge Indøk fremfor andre siving studier?
Hvor store er kullene og hvordan er samholdet både innad i kullet og på tvers av kull?

Besvart av Hauk

1. Ikke noe fasit på dette, men Indøkere er ofte glad i å løse sammensatte problemer og å jobbe i team. Det er også er fordel å ha interesse for realfag(fysikk, matte, etc), siden uansett hvilken retning du velger vil du ha en god del tekniske emner i løpet av de tre første årene på Indøk.

2. Jeg går selv EMIL, men her gjør man også valg som påvirker hva det blir lagt vekt på. Hovedsaklig er det to fordypninger innenfor EMIL du kan velge. Energi- og prosessteknikk, som handler om strømning og varmeoverføring (f.eks. vind- og vannkraft), og Elektrisk Energiteknikk, som har mye fokus på temaer relatert til strøm.

3. Se svaret på spørsmålet til Herman om Indøk vs PuP, dette stemmer ganske bra med de andre linjene også.

4. Det er veldig mange gode grunner til å velge Indøk. Hvis jeg skal trekke frem noen er det: a) kombinasjonen av teknologi og økonomi gir Indøkere et litt annet perspektiv på problemer som man møter i arbeidslivet som ofte kommer godt med og som gir deg muligheten for å få noen veldig kule jobber b) det er et veldig godt sosialt miljø innad på linjen c) INDØK-NTNU er ledende på en del av fagområdene som de underviser

5. Det starter cirka 130 i 1. klasse hvert år, men det blir ofte noen flere etterhvert fordi noen hopper rett inn i høyere årskull. Jeg går i 5. klasse nå, og vi er nærmere 180 stk. Det blir en subjektiv vurdering, men jeg synes det er et veldig godt samhold innad på kullet og også på tvers av trinnene. Linjeforeningen vår, Janus, lager eventer som har oppslutning hos alle kull og som binder oss sammen.


Spørsmål sendt inn av Kristian

Hei. Hvilken studentbolig/by er nærmest studiestedet.

Besvart av Vebjørn

Hei!
Du kan lese om studentbolig fra Sit her: https://www.sit.no/hybel/våre-studentbyer, ellers kan du søke på Finn.no eller Hybel.no for å se etter kollektiv :-) Indøk holder til på Gløshaugen så du kan se kan se etter studentboliger i nærhet. Singsaker, Berg og Klostergata er eksempler på studentboliger nærme campus.


Spørsmål sendt inn av Patrick

Siden Indøk har høyere poenggrense enn andre sivilingeniør studier, kan man da betrakte det som et bedre studie? Er det kortere vei til de godt betalte jobbene? Og er det større sjanse for å kunne gjøre en god karriere ved å gå indøk istedenfor andre sivilingeniør studier?

Besvart av Vebjørn

En god karriere kan man gjøre uavhengig av hvilket studie du velger, men Indøk gir noen fordeler ved at man har kompetanse innen flere fagområder som kan være viktig høyere stillinger slik som ledelse og økonomi. I tillegg er det mange flinke studenter på Indøk noe som går frem av de høye opptakskravene :-)

Du kan lese mer om lønn og jobb ++ her: https://bindeleddet.no/uploads/publications/34/Diplom_2019-compressed.pdf


Spørsmål sendt inn av Lars

Hvordan er indøk på NTNU i forhold til Ås? Hvorfor mener dere at det er best å gå indøk NTNU?

Besvart av Vebjørn

Hei!
Det er vanskelig å gi et konkret svar her da vi ikke har studert på Ås selv, men du kan sammenligne de ulike studiene ved å se på studieplanen til Indøk NTNU her https://www.ntnu.no/studier/mtiot/oppbygning og Indøk Ås her https://www.nmbu.no/studier/studietilbud/master-femarig/industriell_konomi/oppbygging.

Likevel er NTNU et anerkjent universitet i Norge, og Trondheim er en meget god studieby med mange ulike sosiale tilbud. I tillegg er det mange flinke studenter på Indøk NTNU (som også går frem av høyere opptakskrav sammenlignet med tilsvarende studier andre steder) :-)


Spørsmål sendt inn av Marit

Hei! Jeg lurer på hva økonomi- og ledelsesemnene går ut på, og hvor mye matematikk og fysikk man har i forhold til de fagene? I tillegg har jeg sett litt på teknologiretningen Energi og miljø, og hvordan er fordelingen av matte, fysikk, osv. der?

Besvart av Mats

Hei, Marit!
Studieplanen består av ca. 40% økonomi- og ledelsesemner, 40% teknologiske emner, og 20% metodeemner som matematikk, statistikk og fysikk. Innholdet i økonomi- og ledelsesfagene, som typisk regnes for å være "Indøk-fagene", og skiller Indøk fra andre sivilingeniørlinjer, varierer en del. I førsteklasse har man Organisasjonsteori og selskapsrett, og i andreklasse har man Industriell økonomisk styring, som tar for seg bedriftsøkonomi, makroøkonomi og finansiell verdsettelse. Fra og med tredjeklasse øker antallet "Indøk-fag", frem til man velger hovedprofil i fjerdeklasse, som i stor grad definerer hva du skriver masteroppgaven din om i femteklasse.

Teknologiretningen Energi og miljø innholder fler matte- og fysikkfag enn for eksempel Datateknologi, men litt færre enn Marin teknikk. Anbefaler å se litt nærmere på de forskjellige fagene som tilbys ved de ulike teknologiretningene her: https://www.ntnu.no/studier/mtiot/oppbygning


Spørsmål sendt inn av Benjamin

Hvor finner jeg en liste over de valgbare og obligatoriske fagene/emnene ved hver teknologiretning?
Kan jeg studere indøk med datateknologi, og også ha entreprenørskap/innovasjon og interaksjonsdesign?

Besvart av Vebjørn

Hei Benjamin!
Du finner de ulike emnene her: https://www.ntnu.no/studier/mtiot/oppbygning :-) Legg merke til at studieplanen endres litt fra år til år, så hvis du vil se hva tidligere årskull har hatt må du velge et år litt lenger tilbake i tid (2018 f.eks.). Det finnes enkeltemner innen entreprenørskap/innovasjon du kan velge som valgfag i 4. klasse f.eks., ellers er det mulig å søke seg over til entreprenørskolen etter 3. klasse :-)


Spørsmål sendt inn av Jonas

Hvordan er kjønnsfordelingen på studiet?

Besvart av Vebjørn

Hei!
Det varierer litt fra år til år, men det har vært ca. 70% gutter og 30% jenter de siste årene :-)


Spørsmål sendt inn av Selma

Hvordan er det å være student på Indøk? Hvem vil du si dette passer for? Hvilke fag bør man like? Og hvordan er overgangen fra matte på vgs til universitetet?

Besvart av Mats

Hei, Selma!
Personlig trives jeg veldig godt som student på Indøk, og er ikke i tvil om at jeg hadde valgt det samme dersom jeg skulle valgt på nytt. Generelt vil jeg si at det passer for alle som er motivert for- og interessert i å lære!

Dog vil jeg si at det er en fordel å ha en viss interesse for teknologiske- og metodiske emner som f.eks. matematikk. Overgangen fra VGS til studiet kan føles tøff siden undervisningsopplegget er ganske annerledes enn på VGS, og den største forskjellen er kanskje mengden stoff du skal kunne til eksamen. Fysikk- og mattefagene følger en naturlig progresjon fra nivået fra VGS, og vil derfor være vanskeligere på universitetet. NTNU er gode til å fasilitere for veiledning og oppfølgning gjennom hele studieløpet, og kanskje spesielt i første og andreklasse, så her er det gode muligheter for å få hjelp når man trenger det.


Spørsmål sendt inn av Haakon

Hei! Jeg er noe bekymret for at snittet vil øke like mye i år som det gjorde i fjor, og at jeg akkurat faller utenfor. Som en plan B søker jeg datateknologi i tillegg, da jeg har skjønt at det har de samme obligatoriske fagene de første 2 semesterene, slik at jeg muligens kan komme inn på indøk etter første året. Er det en mulighet? Og hvor mange pleier å droppe ut etter første året av indøk?

Besvart av Vebjørn

Hei Haakon,
Det er mulig slik du beskriver ja :-) Det er ikke internovergang til Indøk så du må da søke deg inn på Indøk gjennom Samordna opptak for så å få godkjent de emnene du har fra før som inngår i studieplanen til Indøk. Hvor mange som dropper ut av Indøk etter det første året har dermed ikke noe å si for sjansene dine til å komme inn, men det er generelt ikke så mange som slutter.


Spørsmål sendt inn av Thea

Hei :). Har karakterer veldig mye å si på universitetet? Hva er gjennomsnittet, og er det vanlig å gå ned? En ting til - hva pleier man å skrive masteroppgaven sin om?

Besvart av Marte

Hei Thea!

Det kommer litt an på hva du ønsker videre etter Indøk. Det er noen jobber der det er veldig mye kamp om beinet og for å få de må man ofte ha veldig gode karakterer. Men, disse jobbene passer ikke for alle, og de fleste steder krever ikke bare toppkarakterer. Snittet på Indøk ligger rundt B, men mange får ofte veldig gode karakterer på prosjekt- og masteroppgave siste året noe som trekker opp snittet en del.

Neste alle på Indøk går ned i snitt fra VGS, med tanke på at man må ha veldig gode karakterer for å komme inn på Indøk.

Det man skriver masteroppgave om varierer ut ifra hvilken hovedprofil du velger. Selv går jeg 5. klasse, og har valgt optimering, og jeg skriver masteroppgave om design av et distribusjonsnettverk på vestlandet. Det handler om hvordan man mest effektivt kan få fraktet konteinere fra havnen i Bergen til områdene rundt med en kombinasjonen av skip og trailere. Dette er en typisk optimeringsoppgave. Velger du i stedet finans skriver du kanskje om hvordan korona har påvirket aksjeprisene. Når du skal skrive master kan du velge blant et utvalg som professorene ved NTNU har laget (ofte i samarbeid med bedrifter fra næringslivet), men du kan også definere din egen oppgave :) Håper dette var et godt svar!


Spørsmål sendt inn av Medina

Hei! Jeg skal på førstegangstjeneste neste vår. Er det mulig å ta emner som er på høstsemesteret og deretter søker permisjon i ett år frem til man er ferdig med tjenesten, for å så ta andre semester våren 2023? (Forutsatt at jeg kommer inn)

Besvart av Vebjørn

Hei Medina,
Det er mulig å ta et år permisjon etter du har startet på Indøk så det løser seg :-)
Du kan lese mer om det her: https://innsida.ntnu.no/wiki/-/wiki/Norsk/Vernepliktskontakt


Spørsmål sendt inn av Per

Kan er forskjellen på teknologiretningene? Hva kjennetegner data.tek.? Hva kjennetegner Marin.tek? Hva kjennetegner produktutvikling og produksjon? Hva kjennetegner energi og miljø?

Besvart av Vebjørn

Hei Per,
Du kan lese mer om forskjellene på de ulike retningene her: https://www.ntnu.no/studier/mtiot/teknologi :-) Generelt varierer det litt i hvilke fag man har, men man har også flere fellesfag som gjelder for alle indøkere uavhengig av teknologiretning.


Spørsmål sendt inn av Ola Nordmann

Hva går en klassisk konsulentjobb ut på etter indøk? Hva slags "ekspertise" sitter man med om man f.eks. velger data?

Besvart av Vebjørn

Hei!
En konsulentjobb kan være mye forskjellig; du kan både jobbe mer teknisk med data og programmering, eller du kan jobbe mer med finans eller management consulting. Velger du indøk data har du flere fag innen programmering f.eks.. Du kan lese mer om Indøk data her: https://www.ntnu.no/studier/mtiot/teknologi/data :-)


Spørsmål sendt inn av John

Kan en med som har gått indøk med datateknologi få de samme jobbene som en som har gått ren datateknologi? Eller har man ikke gått nok i dybden på indøk til å "matche" kompetansen til den som ikke gikk ren datatek?

Besvart av Marte

Hei John!

Ja, det er noen Indøkere hvert år som begynner i jobber som er veldig vanlig for studenter som har fått datateknologi. Disse har ofte en ekstra interesse for it og programmering og legger inn litt ekstra innsats i disse fagene. Hvis du på forhånd vet at du vil ha en slik jobb er det nok en fordel å gå ren datateknologi. Mange av de som velger en slik jobb fra Indøk ser ofte for seg å jobbe i en slik jobb en periode, for så å gå videre til en rolle med mer lederansvar og økonomi (hvor det kan være fordelaktig å ha gått Indøk)


Spørsmål sendt inn av Kåre

Hvor mye er det vanlig å være med på av sosialt? Jeg er ikke en supersosial type, men liker å være med på litt. Har inntrykk av at det er alt for mye å gjøre!

Besvart av Vebjørn

Hei Kåre!
Det er helt opp til deg selv hvor sosial du ønsker å være! Det er mange ulike tilbud i Trondheim generelt og på Indøk, men i hvor stor grad du ønsker å delta i ulike grupper, verv eller bare på sosiale arrangementer velger du selv :-) Du kan lese mer om sosiale tilbud på side våre her: https://indokntnu.no/cabins og på Samfundet sine sider her: https://samfundet.no :-)


Spørsmål sendt inn av Martin

Hei! Kanskje litt dumt spørsmål, men hva er det indøkere "gjør på jobb"? Programmerer dere? Eller blir dere sånn ledere? Hva er yrkestittelen deres? Ahaha blir glad for svar :)

Besvart av Mats

Hei Martin!
På Indøk kan man velge mellom 4 teknologiretninger og 8 hovedprofiler, så hvordan hverdagen til en Indøker ser ut vil variere. Studieplanen består av ca. 40% økonomi- og ledelsesemner, 40% teknologiske emner, og 20% metodeemner som matematikk, statistikk og fysikk. Mengden teknologiemner er størst i de tre første årene og avtar i de to siste, samtidig som mengden økonomi- og ledelsesemner (Indøk-emner) øker. Det er med andre ord gode muligheter for å tilpasse studieløpet slik man vil, og jeg vil anbefale å ta en titt på studiets oppbygning her: https://www.ntnu.no/studier/mtiot/oppbygning . Eksempelvis vil en Indøker som går datateknologi som teknologiretning ha mange programmeringsfag, og en Indøker med hovedprofil innenfor en av strategiretningene jobbe mye med forretningsutvikling, endringsledelse, og andre fag man kanskje forbinder med det å "utøve ledelse" i en organisasjon.

Som ferdig utdannet på Indøk ved NTNU får man stillingstittelen sivilingeniør.


Spørsmål sendt inn av Mathilde Lykke

Hvordan er en vanlig uke for en indøk-student?

Besvart av Vebjørn

Hei!
Det er veldig variererende fra student til student, men generelt består en vanlig uke av forelesninger, egentid til å studere, kollokvier og mye sosialt opplegg med kan ta del i både i hverdagen og i helger. Flere driver også med diverse aktiviteter som sport, diverse verv ++ :-)


Spørsmål sendt inn av Herman

Hei, hvor stor er arbeidsmengden på INDØK sammenlignet med Produksjon og Produktutvikling?

Besvart av Hauk

Hei Herman!

Arbeidsmengden på sivilingeniørlinjene på NTNU er omtrent den samme. Når det er sagt jobber nok i snitt Indøk-studenter litt mer enn PuP-studenter, men dette har som regel med ambisjonsnivå å gjøre. Indøkere er typisk flinke folk som legger inn litt ekstra innsats for å få til ting ;)


Spørsmål sendt inn av Gard Wintervoll

Heisann!
Spørsmål 1:
Lure på om dere tror årets poenggrense for 1. gangs inntak blir å øke mye til årets opptak?
Spørsmål 2:
Akkurat nå har jeg nok studiepoeng for å komme inn som 1. gangs søker, men øker kravet vil jeg ikke kunne få plass. Er det da noen andre måter å komme inn på indøk da? - Tenker på om man kan begynne på et annet ingeniør studium på ntnu, som har flere av de samme grunnfagene, for så å ta overgang etter 1 år, er dette mulig?
Takk for svar, hilsen Gard :)

Besvart av Vebjørn

Hei Gard!
1) Det er vanskelig å si, men poenggrensene kan svinge i begge retninger fra år til år.
2) Det er ikke mulig med internovergang til Indøk fra andre studieprogram, men du kan starte på et annet tilsvarende studieprogram for så å søke deg inn på Indøk i 2. eller 3. klasse f.eks. gjennom Samordna opptak. Du kan da få godkjent de fagene du har tatt fra andre studieprogram dersom de inngår i studieplanen til indøk, slik at du kan starte i 2. klasse f.eks. :-) Hvis det er enkelte fag du ikke har kan du ta de igjen i løpet av resterende studietid på indøk.


Spørsmål sendt inn av Trygve

Jeg skal kjøpe ny datamaskin til studiestart. Er det krav til operativsystem, ytelse eller type porter? hva anbefaler dere?

Besvart av Hauk

Hei Trygve :)

Ikke noen krav til dette, velg det du liker best! Er noen ytterst få programmer som ikke er tilgjengelig til Mac OS, men det er veldig mange som har Mac (meg selv inkludert). Trenger ikke noen spesiell ytelse heller. De fleste programmer man kjører er relativt lette, og hvis ikke finnes det stasjonære PC'er på skolen som man kan bruke fritt.


Spørsmål sendt inn av Mathilde Lykke

Hei! Hvordan er nivået på studiet om man har hatt fysikk 1, kjemi 1, R1 og R2 og biologi 1+2 som programfag på vgs? Er det for eksempel mye vanskeligere fysikk og matematikk?

Besvart av Mats

Hei, Mathilde!
Dersom man oppfyller de spesielle opptakskravene til studiet (Matematikk R1 (eller Matematikk S1 og S2) og R2 (4 eller bedre ) og Fysikk 1), skal man på papiret være godt nok rustet til å begynne på studiet. Overgangen fra VGS til studiet kan allikevel føles tøff siden undervisningsopplegget er ganske annerledes enn på VGS, og den største forskjellen er kanskje mengden stoff du skal kunne til eksamen. Det er ofte en del mer som skal huskes på universitetet enn det var på videregående. Fysikk- og mattefagene følger en naturlig progresjon fra nivået fra VGS, og vil derfor være vanskeligere på universitetet.


Spørsmål sendt inn av Mathilde Lykke

Er det mye praktisk undervisning eller kun teoretisk? Hva er praktisk i så fall?

Besvart av Vebjørn

Hei!
Det er ikke så mye praktisk undervisning på Indøk, mest teoretisk. Likevel er det enkelte fag med prosjektarbeid der man f.eks. skal utvikle en nettside :-)


Spørsmål sendt inn av Mathilde Lykke

Hvor mange forelesninger kan man forvente i uka?

Besvart av Hauk

Hei Mathilde!

På Indøk tar man 4 fag per semester. De fleste fag har 1 eller 2 undervisningøkter per uke, der hver undervisningsøkt er på 45 eller 90 minutter. Du kan altså forvente deg på det meste 8x90min i uka. I tillegg er det veiledningstimer, men disse er det ofte færre som går i.


Spørsmål sendt inn av Mathilde Lykke

Hvordan er arbeidsmetodene på indøk? Er det kun forelesninger eller er det gruppearbeid og liknende?

Besvart av Vebjørn

Hei!
Arbeidsmetodene er litt individuelle fra student til student, men det er både forelesninger og gruppearbeid på Indøk. Det er også fullt mulig å starte kollokviegrupper hvis man ønsker det, men man kan også studere mer på egenhånd om man foretrekker det :-)


Spørsmål sendt inn av Mathilde Lykke

Hva er den vanligste alderen å starte på studiet? Er de fleste rett fra vgs eller er det flere eldre?

Besvart av Vebjørn

Hei!
Det varierer litt, men det er ca. 50% som blir tatt opp med førstegangsvitnemål (altså de som kommer rett fra VGS eller har tatt et år på folkehøyskole eller i militæret) og 50% som blir tatt opp med ordinært vitnemål (altså folk som har tatt et par år etter VGS før de starter å studere) :-)


Spørsmål sendt inn av Mathilde Lykke

Hvor mange studieplasser er det ved studiet? Er det et klassemiljø eller en større forelesningssal?

Besvart av Vebjørn

Hei!
Det er ca. 130 studenter som blir tatt opp i 1. klasse. Det er et sosialt miljø innad i studieklassen, men de fleste forelesningene forgår i større forelesningssaler (ofte med andre studieretninger de første årene på indøk) :-)


Spørsmål sendt inn av Mathilde Lykke

Hei! Jeg lurer på hva som er det beste å gjøre om man marginalt ikke kommer inn på indøk, altså at man har noen desimalpoeng for lite. Etter deres erfaring, er det da generelt gode muligheter for å få førsteåret godkjent ved et annet sivilingeniørstudie og søke på andreåret på indøk? Vet at det ikke er mulig å bytte over til indøk, og at man må søke via samordna opptak, men pleier det å være "plass" til noen til etter 1 år? Og når man så vidt ikke kom inn ved oppstart, vil det være en grei sannsynlighet for å kunne komme inn da? Takk for svar :)

Besvart av Hauk

Hei Mathilde :)

Det er ikke en en "riktig" vei å komme inn på Indøk hvis du mangler noen poeng nå. Først og fremst vil jeg anbefale deg å søke nå, man vet aldri om snittet blir det samme til høsten ;)

Som du skriver så er det i teorien mulig å bytte til indøk via samordna opptak etter å ha studert ett eller flere år ved en annen linje. Kommer du inn da, vil du kunne søke om å få godkjent de fagene du har tatt tidligere slik kan du hoppe opp noen klassetrinn. “Indøk-fag” er låst for alle som ikke går indøk, du kan derfor ikke ta disse fagene før du er tatt opp som student. Det du eventuelt kan gjøre er å ta andre emner du skal ha i senere årskull. Du kan gå inn på indøk.no og se på fagene du skal ha senere i løpet. Håper det var et godt svar!

Vanskelig å si noe om sannsynligheten for å komme inn. Du konkurrerer på lik linje med de andre som søker via Samordna Opptak, uavhengig av om du skal begynne i 1, 2 eller 3. Som beskrevet er dette noe du søker om etter å ha kommet inn :)


Spørsmål sendt inn av Mathilde Lykke

Hei! Hva slags jobber kan man forvente å være aktuell for etter endt studie? Innen hvilke bransjer, og i hvilke stillinger?

Besvart av Vebjørn

Hei!
Du kan lese mer om typiske jobber for indøkere etter endt studie her: https://bindeleddet.no/uploads/publications/34/Diplom_2019-compressed.pdf :-)


Spørsmål sendt inn av Mads

Hei, jeg er avholds og liker ikke særlig å gå på fester. Er det et stort festmiljø på studiet? Vil jeg føle meg utenfor på studiet?

Besvart av Mats

Hei, Mads!
På Indøk, og i Trondheim generelt, finnes det mange muligheter for å være sosial uten å måtte drikke. Linjeforeningstilbudet på Indøk er veldig bredt, det kan du lese mer om her: https://indokntnu.no/


Spørsmål sendt inn av Mathilde Lykke

Er alle forelesninger på Gløshaugen?

Besvart av Vebjørn

Hei!
De fleste forelesninger er på Gløshaugen, men det kan også hende du får noen på Handelshøyskolen. Går du andre retninger som Indøk Marin f.eks. har de også en del forelesninger på Tyholt :-)


Spørsmål sendt inn av Frode

Hva kan man jobbe med etter å ha gått indøk? Har dere eksempler?

Besvart av Vebjørn

Hei Frode,

Det er mange ulike muligheter for hva du kan jobbe som etter Indøk, men de fleste starter å jobbe som konsulent et par år. Du kan også velge om du vil jobbe mer teknisk med programmering og optimering f.eks., eller innen finans eller management :-) Du kan lese mer her: https://bindeleddet.no/uploads/publications/34/Diplom_2019-compressed.pdf :-)


Spørsmål sendt inn av Viktor Borgos

Hei,
Med 4 teknologiretninger, 2 fagretninger per teknologiretning (unntatt marin) og 8 hovedprofiler i tillegg, så blir det jo 56 mulige kurs. Er det mye veiledning tilgjengelig for studenter, eller er det ofte sånn at innen det tredje og fjerde året er de fleste studentene allerede selvsikker i sine valg, selv når det er så mange alternativer?
Hilsen fra Kina,
Viktor

Besvart av Mats

Hei, Viktor!
Du har helt rett i at det er mange valgmuligheter, og oppfølgningen vil variere fra fag til fag, men generelt er det gode muligheter for å få hjelp til det man lurer på, enten om det er fra faglærere, studentassistenter, eller medstudenter. Selvom fagene man har i senere årskurs ofte bygger på det man har lært tidligere i studieløpet, lærer man stadig mye nytt, så det er greit å veiledningstilbud tilgjengelig. Fagene man har i første- og andreklasse er ofte de samme som andre linjer på NTNU har, og generelt er det mer veiledning tilgjengelig i disse fagene (for eksempel Informasjonsteknologi grunnkurs, Matematikk 1, 2 og 3).
Hilsen fra Norge


Spørsmål sendt inn av Jens

Har hørt at det er normalfordeling på studiet? Hvordan fungerer dette? Like mange A som E?

Besvart av Hauk

Hei Jens,

Det er ingen regler eller retningslinjer for dette på NTNU, men man ser ofte at det blir det, spesielt i fag med mange elever.

Normalfordeling betyr at karakterfordelingen ser ut som en normalfordeling ja. Noen A og E, litt flere B og D og flest C. Som sagt dette håndheves ikke, og variere fra fag til fag.


Spørsmål sendt inn av Nora

Hei, Hva må til for å kunne undervise på ungdomsskole/videregående med master i indøk (tilfredsstille krav til lektor)? Holder det med ett år pedagogikk eller må man ta noen fag i tillegg?
Hvilke fag kan man evt være kvalifisert til å undervise i?

Besvart av Vebjørn

Hei Nora,

Du kan lese mer om hvilke krav som kreves for å jobbe på VGS og ungdomskoler her: https://www.udir.no/regelverk-og-tilsyn/skole-og-opplaring/saksbehandling/larerkompetanse/#ungdomstrinnet-8.-10.-trinn. Det kreves altså et visst antall studiepoeng i relevante undervisningsfag samt pedagogikk :-)


Spørsmål sendt inn av Peter

Hei
Hvilke egenskaper bør man ha for å gå indøk?

Besvart av Hauk

Hei Peter

Ikke noe fasitsvar på dette! Generelt kan man si at det å være glad i å løse sammensatte problemer og å jobbe i team er egenskaper som mange indøkere trekker frem som viktige :) Når det er sagt kan man gå mange veier på Indøk og du kan få bruk for mange forskjellige egenskaper avhengig av hvilken vei/retning/jobb du velger!


Spørsmål sendt inn av Bente

Hei. Hvordan kan man videreutdanne seg etter fullført master i Teknisk Kybernetikk om man ønsker å ta en master i Indøk som etterutdanning etter å ha vært i jobb?

Besvart av Vebjørn

Hei Bente,

Indøk er et 5-årig integrert masterprogram slik at det ikke er mulig å ta en 2-årig master. Dersom du har en utdanning med tilsvarende fag som inngår i studieplanen til indøk er det mulig å få enkelte fag godkjent etter du evt. har startet på studiet. På den måten er det mulig å korte ned de 5 årene :-)


Spørsmål sendt inn av Øyvind Grotli

Hei
Lurte på hva fordelene med å gå indøk er, fremfor å gå en annen ingeniørlinje (uten ledelse og økonomi) og heller ta tillegsutdannelse i dette senere?

Besvart av Hauk

Hei Øyvind!

Fordelene er at du tilegner deg kunnskap innefor de samme områdene, men på kortere tid. Det er klart at om du studerer 5 år ingeniør og 2 år økonomi så vil du være bedre på begge området, men du har samtidig brukt 2 år ekstra. Tanke med Indøk er at du blir mer enn god nok til å gjøre en veldig god jobb i arbeidslivet med den kombinasjonen som tilbys her. Husk også at man lærer veldig mye i arbeidslivet, og 2 års arbeidserfaring kan være vel så bra, hvis ikke bedre, enn 2 år til på skolebenken.


Spørsmål sendt inn av Thea

Hva var snittet deres for å komme inn? Måtte dere ha 6 i alle fag? Og hvilke programfag hadde dere?

Besvart av Mats

Hei Thea!
Da jeg ble tatt opp ved Indøk i 2017 var poenggrensen 64 (ordinær) og 59.6 (førstegang), og jeg hadde fysikk 1 + 2, kjemi 1, teknologi og forskningslære 1, og R1 + R2 på VGS.


Spørsmål sendt inn av Mathilde Lykke

Er det mange arbeidskrav gjennom studiet eller er eksamen eneste vurdering?

Besvart av Vebjørn

Hei!
Det varierer litt fra fag til fag, men det er ofte noen innleveringer/øvinger/prosjekter som må godkjennes for å få lov til å gå opp til eksamen. I noen fag teller også øvingsopplegget en viss prosentandelen av karakteren. Enkelte fag har også kun et eller flere prosjekter i stedet for ordinær eksamen.


Spørsmål sendt inn av Johnny A.

Hei! Hvordan skal jeg vite om jeg bør begynne på indøk? Har hørt det er gode muligheter med jobb etterpå, men jeg vet ikke om jeg skal begynne. Pr. dags dato "brenner" jeg ikke for noe av det på indøk, men det virker smart mtp. jobb. Bør jeg starte der?

Besvart av Hauk

Hey Johnny!

Man vil aldri være helt sikker på om en utdannelse er riktig for en selv før langt etter man er ferdig utdannet. Allikevel, hvis ingen av teknologiretningene eller hovedprofilene som tilbys på Indøk virker interessantet, høres det kanskje ut som du burde se deg om etter andre alternativer. Som du hinter til så er det en verdi i å velge en utdannelse som gjør det enkelt å finne jobb etter endt studie, men samtidig må du huske at dette er noe du skal jobbe med i kanskje 50 år, så da er det kanskje enda viktigere å være fornøyd!


Spørsmål sendt inn av Tiril

Hei!
Hvordan er alderen til de som starter fordelt? Er det flest som kommer direkte fra videregående eller er det flere som av ulike årsaker har ventet noen år? Skal jeg begynne her må jeg vente ett år til, etter å ha gått ut fra VGS i fjor, er det verdt det? Eller burde jeg for eksempel vurdere lignende studier som industriell økonomi på NMBU i Ås?
Takk for svar!

Besvart av Mats

Hei Tiril!
I årets førsteklassekull var omtrent 85 % i alderen 19-21, og omtrent 40 % kom rett fra VGS. Det er med andre ord nesten like vanlig å begynne rett på studiet som det er å ha ett eller flere år mellom VGS og studiestart.


Spørsmål sendt inn av Mathilde Lykke

Hei! Hvilke studier vil dere si likner mest på indøk på NTNU?

Besvart av Vebjørn

Hei Mathilde,

Det kommer litt an på hvilken teknologiretning du velger. Hvis du går Indøk data er den tekniske delen av studiet relativt likt Datateknologi, og hvis du går Indøk med Produksjon- og produktutvikling har de mange av de samme fagene som studiet Produksjon- og produktutvikling :-)


Spørsmål sendt inn av Ola

Jeg leste at du var på utveksling i Sveits? Hvilken skole var det, og vil du fortelle om hvordan det var (sånn fagene, sosialt osv)? Og et ekstra spørsmål - ca hvor mange timer i uka bruker du på skole?

Besvart av Hauk

Hei Ola!

Stemmer. Jeg var på EPFL i Lausanne, og tok også noen fag på mindre kjente UNIL (også Lausanne). Som sagt var det veldig bra. Hvis du ikke er kjent med EPFL fra før, så er det en ganske krevende(høyt akademisk nivå) skole, men på ingen måte uoverkommelig. Jeg dro til Lausanne for å gå på et bra universitet og for å stå på ski i alpene, og det var det jeg prioriterte å bruke tiden min på. Alle fagene jeg tok ble undervist på engelsk, men en del av bachleorfagene på EPFL undervises på fransk. Sosialt var det også bra, ble ikke kjent med så mange Sveitsere, men to stykker har jeg fortsatt kontakt med (var der våren 2018). Når det er sagt så er det mange utvekslingstudenter der og man blir veldig godt tatt i. mot av utvekslingsorganisasjonen der nede! Bare gode ord å si om Lausanne og EPFL!


Spørsmål sendt inn av Mathilde Lykke

Hvordan skiller indøk seg ut fra andre sivilingeniørstudier ved NTNU?

Besvart av Vebjørn

Hei Mathilde,

Den største forskjellen er at man kombinerer flere fagområder slik at man får kompetanse innen økonomi og ledelse i tillegg til andre ingeniørfag :-)


Spørsmål sendt inn av Eilert Lund

Hvor mange studenter tas opp pr år?

Besvart av Vebjørn

Hei Eilert,

Det starter ca. 130 studenter i 1. klasse hvert år :-)


Spørsmål sendt inn av Thomas

Hei
Hvor er linken til nettmøtet? Finner ingen video...

Besvart av Vebjørn

Hei Thomas,

Det er ikke et videomøte, men vi besvarer alle spørsmål dere måtte ha her :-)


Spørsmål sendt inn av Trygve

Hei. Når velges teknologiretning? Er dette noe man bør bestemme seg for før studiestart, eller vil man få mer informasjon om retningene og muligheter knyttet til retningene etter studiestart?

Besvart av Vebjørn

Hei Trygve,

Teknologiretning velges relativt tidlig på høsten i 1. klasse så du må gjerne lese deg opp på de ulike fagene som inngår i studieplanen til de ulike på nettsidene våre, men dere får også masse informasjon om dette når dere starter :-)


Spørsmål sendt inn av Synne

Kan man velge å spesialisere seg mer innen fysikk fag eller må man spesialisere seg mye innen økonomi også?
Takk for svar:)

Besvart av Mats

Hei Synne!
Studieløpet på Indøk består av ca. 40% økonomi- og ledelsesemner, 40% teknologiske emner, og 20% metodeemner som matematikk, statistikk og fysikk. Mengden teknologiemner er størst i de tre første årene og avtar i de to siste, samtidig som mengden økonomi- og ledelsesemner (Indøk-emner) øker. Mengden teknologifag og metodeemner er dermed ganske fastsatt, men fagtypene varierer mye mellom de ulike teknologiretningene. For eksempel har man flere fag som bygger på fysikk- og mattekompetanse hvis man går marin teknikk, enn om man går data. Anbefaler å ta en titt på denne siden og utforske hvilke fag man kan velge på de ulike teknologiretningene: https://www.ntnu.no/studier/mtiot/oppbygning


Spørsmål sendt inn av Ola Nordmann

Hvem passer studiet for?

Besvart av Vebjørn

Hei Ola,

Indøk passer for deg som har lyst til å kombinere fag innen både økonomi og ledelse med tradisjonelle ingeniørfag. Det kan også være en fordel å like å jobbe i team da det blir en del av dette gjennom studieløpet. Utover dette er det stor variasjon mellom de ulike studentene på Indøk så det finnes ikke fasit på hvem studiet passer for :-)


Spørsmål sendt inn av Jonas

Hvor mye tjener indøk-ere?

Besvart av Hauk

Hei Jonas!

Bindeleddet fører blant annet statistikk over hva studenter som går ut fra Indøk tjener. I Diplomundersøkelsen kan du lese om hva Indøkere tjener rett ut av studiet. For 2019-kullet var gjennomsnittlig totallønn 616 630. Den statistikken finner du her: https://bindeleddet.no/uploads/publications/34/Diplom_2019-compressed.pdf. Du finner også mer statistikk på Bindeleddet sine sider: https://bindeleddet.no/documents/archive. Her finner du blant annet også Alumniundersøkelsen som også dekker studenter som har gått ut for flere år siden :) God lesning!


Spørsmål sendt inn av Per

Hva kan man jobbe som etter man er ferdig?

Besvart av Mats

Hei Per!
Etter endt utdanning har man mange valgmuligheter, men vanlige bransjer for en Indøker er for eksempel rådgivning/konsulent, IT, økonomi og finans, logistikk, petroleum/olje/offshore. For å lese mer om jobbsituasjonen til nyutdannede Indøkere, anbefaler jeg å ta en kikk her: https://bindeleddet.no/documents/archive


Spørsmål sendt inn av Oline Svendsen

Hei!
Hvor mange studenter tar dere opp hvert år? Og hva er sjansene til å komme inn hvis man står på venteliste?

Besvart av Vebjørn

Hei Oline!

Det er ca. 130 studenter som starter i 1. klasse hvert år.
Det er dessverre vanskelig å si noe konkret om sjansene for å komme inn hvis man er på venteliste, men sjansene er der :-)


Spørsmål sendt inn av Madelen

Hei! Hvor er linken til nettmøte?

Besvart av Hauk

Dette er nettmøte! Vi sitter å svarer på alt av spørsmål dere måtte ha frem til 20.00 :)


Spørsmål sendt inn av Anders

Er det mulighet for utveksling i utlandet på indøk?

Besvart av Hauk

Hei Anders,

Ja - og det er ganske vanlig :) Cirka 80% tar deler av studiet i utlandet! De fleste drar i 3. klasse fordi det er lettest med fag og fordi man ofte ønsker å dra når de andre i klasse drar. Selv var jeg på uteksling et semester i Sveits og et i Chile. Det var en utrolig god erfaring og ikke minst veldig morsomt!


Spørsmål sendt inn av Mathilde Lykke

Hvilken linjeforening tilhører indøk?

Besvart av Hauk

Hei Mathilde,

Det er mange linjeforeninger på Indøk, men det er Janus som er hovedlinjeforeningen for det sosiale og som arrangerer alt fra fadderuker til immatrikuleringsball og Åre-tur. Du kan lese mer om dem og de andre linjeforeningene på https://www.januslinjeforening.no